En son ne zaman kendinizi dinlediniz?
En son ne zaman becerilerinizi test ettiniz?
Ötemizde, berimizde, yanımızda olsa da hep birileri insan kendiyle baş başa kalamaz; iyi ve kötü yanlarını keşfetmeye zaman ayıramaz bir türlü. Belki de istemez. Halbuki çevremizdeki o kalabalıkların yanımızdan uzaklaştığı zamanlarda değil, aslında her an kendimizle baş başayızdır.
Değil midir ki, insanoğlunun en büyük mucizesi kendisi. Önemli olan kendini keşfetmenin yollarını bulup o noktalara yönelmektir.
Yönetim biliminin önemli düşünürlerinden Peter Drucker, 'Tarih boyunca insanlar, güçlü oldukları yanlarını öğrenmeye çok az ihtiyaç duymuşlardır. İnsan belli bir konumun ve iş hattının içine doğmuştur: Bir köylünün oğlu da köylü olmak durumundaydı; zanaatkarın kızı da başka bir zanaatkarın karısı. Ama artık insanların seçenekleri var. Nereye ait olduğumuzu bilmemiz için güçlerimizin farkına varmamız gerekiyor' der.
Birçok kişi kendi güçlerinin, yapabileceklerinin ya da yapamacaklarının farkına varmadan iş hayatına atılır. Burada biraz aile, biraz dış faktörler, eğitimcilerin yönlendirmesi, kariyer kaygısı ve ekonomik gibi koşullar da etkendir, kuşkusuz ki. Fakat sağlıklı ve başarılı iş hayatı, huzurlu bir ruh hali ve etkin bir sosyal hayat için kişinin kendini bulması ve kendisi ile tanışması lazım.
'Ben, neyi yapabiliyorum' sorusunu sorarak kendi becerilerinin analizini ortaya koyması gerekir. Ancak ondan sonra doğru yönelim sağlanır. Eğer becerilerinizin farkına varmak ve geliştirmek istiyorsanız güçlü yönlerinizi anlamanız şart. İşte buradaki mucizenin adı ise 'farkındalık'tır. Bu yöntemin amacına da güçlü yönleri eksikliklerin gazabından kurtarmak, diyebiliriz.
Herkes çok iyi bir ressam olmak zorunda değildir ya da başarılı bir avukat…
Yetenekler ve beceriler bir bireyde, aynı istiridye kabuğuna saklanmış inci taneleri gibidir. Onları bulmak için kabuğu açıp, içine bakmak gerek.
Siz hiç kendinize baktınız mı?
Ya da seçtiğiniz meslekte neyi nasıl yaptığınızı ölçtünüz mü?
Kendinizi Sınayın
İş yapış yöntemlerini bilinçli uygulamayanlar, performanslarını kontrol edemezler. İnsanların değişik durumlarda nasıl performans gösterdiği birçok etkene bağlıdır.
Örneğin, siz öğrenirken dinleyenlerden mi yoksa okuyanlardan mısınız? Kendi performansınızı hiç bu açıdan sınamayı denediniz mi?
En önemlisi de nasıl öğrendiğimizi anlamaktır. Performansımızı artırmak ise bu uygulamadan geçiyor.
Yazarak mı yoksa konuşarak mı öğreniyorsunuz?
Zamanınızı yönetebiliyor musunuz?
Stresle baş edebiliyor musunuz?
Neden stres altına gireyorsunuz?
Nerede kendinize güvenirsiniz ya da güven duygusu handi koşullarda yara alır?
Bireysel çalışmalarda mı verimlisiniz yoksa tam bir ekip çalışanı mısınız?
Danışman olarak mı yoksa karar alıcı olarak mı iyisiniz?
Görüyorsunuz ki üzerinde düşünmeniz gereken ne kadar çok konu var.
Ama bilin ki başarılı bir kariyere sahip olmak planlanabilir.
Alanında uzman Flow Koçları ise bu noktada kendinizi keşfetmenizde iyi birer dost olacaktır.
Son Dakika › Basın Bültenleri › Kendini Yönet - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?