İstanbul'un Tarihi Mekanları - Son Dakika
Basın Bültenleri

İstanbul'un Tarihi Mekanları

İstanbul\'un Tarihi Mekanları

Tarihi ve kültürel açıdan oldukça zengin olan İstanbul'da çok sayıda tarihi yapı bulunuyor.

21.08.2014 17:53

Tarihi ve kültürel açıdan oldukça zengin olan İstanbul'da çok sayıda tarihi yapı bulunuyor. İstanbul dışından şehri ziyarete gelecek olanlar için güvenilir ve kaliteli araç kiralama hizmetleri sunan Budget, İstanbul'da gezilebilecek mekanları mercek altına aldı.

Surlar

Tarihte dört defa yenilenen İstanbul surları, 400 kule ve 500 kapıdan oluşmaktadır. 6 bin 800 m olan kara surlarının dışında 8 bin metre olan Marmara surları ve 5 bin metre uzunluğundaki Haliç surları dikkat çekmektedir. Davutpaşa, Samatya, Narlıkapı, Yedikule, Belgrat, Silivrikapı, Mevlevihane, Topkapı, Sulukule, Edirnekapı, Kostantin, Eğrikapı, Ayvansaray, Balat, Fener, Yenikapı, Cibali, Ayazma, Zindan, Balıkpazarı ve Yeni Cami surların meşhur kapıları arasındadır. Marmara ve Haliç surlarının büyük bir bölümü günümüze ulaşamamıştır. Yarıdan fazlası yıkık olan kara surlarının bir kısmı ise aslına sadık kalınarak onarılmıştır.

Boğaz'ın Anadolu yakasında bulunan, Sultan Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılmış Anadolu Hisarı, üç ana kuleden oluşan, boğaza nazır etkileyici bir yapıdır. Boğazın Avrupa yakasında yer alan, Fatih Sultan Mehmet'in yaptırmış olduğu Rumeli Hisarı ise etrafı kalelerle çevrili, boğaz manzaralı bir yapıdır. Yüksekliği 22 metre olan hisar, sanatsal ve mimari açıdan bir şaheserdir.

Saraylar

İstanbul eşsiz ve etkileyici saraylarıyla hem yerli halkı hem de turistleri büyülemektedir. Topkapı sarayı, Dolmabahçe sarayı, Çırağan Sarayı, Yıldız Sarayı şehirdeki en önemli saraylardan birkaçıdır.

İstanbul'un Fethi'nden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Topkapı sarayı, tüm ihtişamı ve benzersiz mimarisiyle dikkatleri çekmektedir. 699 dekar genişliğinde sarayın çeşitli bölümleri bulunmaktadır. Tüm kutsal emanetlerin saklandığı, özel eserlerin sergilendiği bu saray İstanbul'da görülmesi gereken yerlerden biridir. Saraya, sahildeki saltanat kapısındaki kule ve önlerindeki toplar sebebiyle "Topkapı" denmiştir.

Dünyada 19. asırda yapılan sarayların arasında en ünlüsü Dolmabahçe Sarayı'dır. Sarayın bulunduğu koy, Sultan I. Ahmet ile Sultan İkinci Osman döneminde doldurularak burada Çinili Köşk isminde kasır yaptırılmıştır. Daha sonra aynı yerde Sultan Üçüncü Selim tarafından Beşiktaş Sarayı yaptırılmıştır. Bu saray Sultan Abdülmecid tarafından yıktırılınca yerine 1856'da Dolmabahçe Sarayı yapılmıştır.200 oda ve 8 büyük salondan oluşan sarayda, dünyanın en büyük balo salonu ve 4,5 ton ağırlığındaki paha biçilmez avizesi dikkat çeker. Marmara Adası'ndan özel olarak getirtilen mermerleri de oldukça ilgi çekicidir.

Köşkler, Kasırlar

İhtişamlı köşklere ve kasırlara ev sahipliği yapan İstanbul ziyaretçilerine adeta görsel bir şölen yaşatır.

18. yüzyılda yapılmış ve birçok kez yenilenmiş olan Aynalıkavak Kasrı, içerisinde Venediklilerin hediye ettiği aynaları bulundurduğundan bu ismi aldığı öne sürülmektedir. Haliç üzerinde yer alan saray, geleneksel Türk mimarisini yansıtan en güzel yapılardan biridir.

Cumhuriyet döneminde cumhurbaşkanlarının yazlığı olarak kullanılan Florya Deniz Köşkü, 1935'de yapılmış, Marmara Denizi'ne T biçiminde uzanan bir köşktür. Erken 20.yüzyıl mobilyalarından en iyi örnekleri görebileceğiniz bu köşk aynı zamanda Atatürk'e de ev sahipliği yapmıştır. 19 uncu yüzyılda yaptırılan, adını bahçesinde yetişen ıhlamur ağaçlarından alan Ihlamur Kasrı ise şehirdeki güzel köşklerden biridir.

Camiler

Bir zamanlar İslam dünyasının medeniyet beşiği olan İstanbul, çok sayıda camilere ev sahipliği yapar. Eyüp Sultan Cami, Fatih Cami, Sultan Selim Camii, Mihrimah sultan Cami şehirde öne çıkan camilerdendir.

Fatih Sultan Mehmet tarafından 1453-1459 yılları arasında yapılan Eyüp Sultan Cami, İstanbul'un eşsiz tarihi yapılarındandır. Cami, türbe, medrese, imaret ve çifte hamamdan oluşan külliyesi de görülmeye değerdir. Belli dönemlerde onarılan bu cami, her gün özellikle Ramazan aylarında ziyaretçi akınına uğramaktadır. Sadece İstanbul'un değil, Türkiye'nin hatta İslam dünyasının dini ziyaret merkezlerinden biridir.

Kiliseler ve Sinagoglar

İstanbul'da yaklaşık 100'e yakın kilise bulunmaktadır. Bir çoğu faal durumda olmayan bu kiliseler, Katolik, Ortodoks, Anglikan veya Protestan kiliseleridir. Büyük bir çoğunluğu Bizans döneminden kalma olan Rum Ortodoks Kiliseleridir. Ermeni ve Katolik kiliseleri de onu takip eder. Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi (Fener), Aya İrini (Topkapı), Kyriaaki (Kumkapı), Thedoros (Yenikapı), Panagia (Galatasaray), Trias (Taksim), Nikolaos (Büyükada), Surp Asdvadzadzin Meryemana İstanbul Ermeni Patrikhanesi (Kumkapı) şehirde bulunan bazı kiliselerdir.

Sarnıçlar, su kemerleri, çeşmeler

İstanbul, sarnıçları, su kemerleri ve çeşmeleriyle tarihi ve doğal bir güzelliğe sahiptir. Hipodromun batısında bulunan Binbirdirek Sarnıcı, İstanbul'daki ikinci büyük sarnıçtır. 3584 m2 büyüklüğündeki 224 sütundan oluşan sarnıç, Antik Bizans kaynaklarına göre 4. yüzyılda yapılmıştır. Zamanla kuruyan sarnıç 16. yüzyıldan itibaren atölye olarak kullanılmıştır.

Bizans Sarnıcı olarak da bilinen Yerebatan sarnıcı, Ayasofya'nın yakınında yer almaktadır. 136 adet korint tarzı sutünla desteklenen ince tuğla kemerleri dikkat çekmektedir.

Mimar Sinan tarafından yapılan Mualla Kemeri, İstanbul'daki su kemerlerinden biridir. Alibey deresi vadisinde bulunan bu kemerin orta kısmında 4 büyük kemer bulunur. Mimar Sinan'ın yaptığı kemerlerden biri olan Uzun kemer ise şehirde yer alan bir diğer su kemeridir. Kemerburgaz'ın 1500 m kadar uzağında yer alan bu kemer, Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaptırılmıştır.

İstanbul'da bulunan çeşmelerden biri Tophane Meydanında yer alan Tophane çeşmesidir. 1732'de sultan I. Mahmut tarafından yaptırılan çeşme İstanbul'un üçüncü büyük çeşmesidir. Aynı zamanda en yüksek duvarlı çeşme olma özelliği taşır.

Bedestenler ve Kuleler

Devasa bir labirent gibi 60'a yakın sokağı, üç binden fazla dükkanı ile dünyanın en eski ve büyük çarşısı olan Kapalı Çarşı, İstanbul'un göbeğinde Eminönü'nde yer alır. Turistlerin ve yerli halkın en çok ziyaret ettiği yerlerden biridir.

İstanbul'un ikinci kapalı çarşısı olan Mısır Çarşısı, IV. Mehmet'in annesi Hatice Turhan Sultan tarafından Yeni Cami'ye vakıf olarak yaptırılmıştır. Aktarlarıyla meşhur olan bu çarşıda envai çeşit doğal ilaçlar, baharatlar, bitkiler, kuruyemiş ve şarkuteri ürünlerini bulmanız mümkün.

İstanbul'un simgelerinden olan Kız Kulesi, İstanbul Boğazı'nda kayalık üzerine kurulu küçük, sevimli bir kuledir. Tarih boyunca gözetleme kulesi olarak kullanılan kule günümüzde turizme ayrılmıştır. Efsaneye göre kızının yılan tarafından sokulacağını rüyasında gören Bizans İmparatorunun kızını korumak için sakladığı kuledir.

Oto kiralama denince akla ilk gelen isimlerden olan Budget, araç kiralama ihtiyaçlarınız için sizleri bekliyor.

Kaynak: KurumsalHaber.com

Son Dakika Basın Bültenleri İstanbul'un Tarihi Mekanları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement