Çocuklardaki Yüksek Ateşi Ciddiye Alın - Son Dakika
Basın Bültenleri

Çocuklardaki Yüksek Ateşi Ciddiye Alın

Çocuklardaki Yüksek Ateşi Ciddiye Alın

Çocuk hekimlerinin çok sık karşılaştığı, anne ve babaların da çok korktuğu hastalık belirtilerinden biridir yüksek ateş. Çocuğa bakan kişi tarafından önemsenmesi ve gerekli tedbirlerin alınması konusunda hızlı davranılması gerektiğini söyleyen uzmanlar yüksek ateşin ciddi bir hastalık belirtisi olabileceği konusunda uyarıyor.

09.01.2014 17:01

Çocuk hekimlerinin çok sık karşılaştığı, anne ve babaların da çok korktuğu hastalık belirtilerinden biridir yüksek ateş. Çocuğa bakan kişi tarafından önemsenmesi ve gerekli tedbirlerin alınması konusunda hızlı davranılması gerektiğini söyleyen uzmanlar yüksek ateşin ciddi bir hastalık belirtisi olabileceği konusunda uyarıyor.

Fatih üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Gebeşçe kış aylarında çok sık karşılaşılan enfeksiyonlara bağlı olarak ateşli çocuk vakalarının sayısında artış olduğunu söyledi. Dr. Gebeşçe: "Ateş, vücut ısısının yükselmesidir. Normalde koltuk altından ölçülen vücut ısısı 36.5-37.3 derecedir. Çocuğun vücut ısısı koltuk altından ölçüldüğünde 37.4 derece, ağız içinden 37.5 derece, kulaktan 37.8 derece, popodan ölçüldüğünde 38 derecenin üzerinde ise "ateşli çocuk" olarak tanımlanır. Çoğu zaman ateş bir enfeksiyon belirtisidir. Vücuda girmiş olan mikroorganizmalar ateşe sebep olur. Bu sırada titreme, üşüme olur. Ateş yararlı bir reaksiyon olmasına rağmen çok arttığı ve hızlı yükseldiği zaman çocuğa zararlı olabilir. Yüksek ateş çocukların acil servise getirilmelerine yol açan önemli bir durumdur." şeklinde bilgi verdi.

DR. Arzu Gebeşçe: "Ateş ile beraber havale geçirme, üç aylıktan küçük bebeklerde ateş, prematürelerde ateş, ateş düşürücü şuruplarla düşmeyen ateş, üç günden uzun süren ateş, ciltte kırmızı, mavi döküntülerin olması, tekrarlayan kusma ve ishal olması durumunda, derhal doktora başvurmak gerekir." dedi.

Çocuklarda yüksek ateşe sebep olan hastalıklara dikkat!

• Üst solunum yolu enfeksiyonları (farenjit, tonsilit, otit,sinüzit, larenjit,nezle,grip)

• Alt solunum yolu enfeksiyonları (bronşiolit, pnömoni)

• İshalli hastalıklar (rotavirus, dizanteri)

• İdrar yolu enfeksiyonları(idrar yaparken yanma, sık idrara gitme, idrarda koyuluk, kan gelmesi)

• Döküntülü hastalıklar (kızamık, kızamıkçık, suçiçeği, EMN)

• Ağır enfeksiyonlar (menenjit, ensefalit, kemik iltihabı )

Çocuklarda Ateş Nasıl Düşürülür?

Ateşli çocuk için yapılabilecek konusunda d bilgi veren Dr. Arzu Gebeşçe: "Çocuğunuzun üzerindeki elbiseleri çıkarın, üzerini örtmeyin. Oda sıcaklığını düşürün. Hafif ateş bu şekilde düşecektir. 38 dereceyi geçen ateşte parasetamol içeren şuruptan çocuğun kilosuna uygun şekilde içirin. Şurup içmeyen veya kusan çocuklara fitil verilebilir. Ateş düşerken terleme ile sıvı kaybı meydana geldiğinden sık sık su vermeyi ihmal etmeyin. Islak iç çamaşırlarını değiştirin. Ateş 39 derecenin üzerindeyse çocuğunuzu tamamen soyun, yatağına bir havlu serin, üzerine yatırın. Islak bir sünger ya da bezle boyun, koltuk altları, bacak araları ve büklüm yerlerini sık sık silin. Bu iş için buzlu, kolonyalı, sirkeli su değil sadece ılık su kullanın. 4 saatten önce tekrar ateş şurubu veya fitil vermeyin. Ateş düşmezse doktorunuza başvurun." şeklinde bilgi verdi.

Çocuğunuzu Ateşli Hastalıklardan Korumak İçin Yapılması Gerekenler

• Bebeklik aşılarını düzenli olarak yaptırınız

• Anne sütü ile beslemeye 2 yaşa kadar devam ediniz

• Bol sıvı veriniz, meyve sebze yediriniz

• Kalabalık ve kapalı ortamlarda uzun süre durmayınız

• Ev ve odaları havalandırınız

• El ve besin temizliğine dikkat ediniz

• Hastalıklı kişilerden uzak durunuz

Tüm önlemlere rağmen çocuklar yılda 5-6 kez ateşli hastalık geçirebilirler. Kreşe, anaokuluna başladıkları yıl bu sayı daha da artabilir. Her ateşli durumda antibiyotik kullanmak gerekmeyebilir. Antibiyotikler ateş düşürücü değillerdir ve rastgele kullanılmamalıdır. Ateş bazen önemli bir hastalık belirtisi olabilir, ihmal edilmeden doktorunuzla görüşmeniz gerekir.

Kaynak: KurumsalHaber.com

Son Dakika Basın Bültenleri Çocuklardaki Yüksek Ateşi Ciddiye Alın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement