Avrupa'da gerçekleştirdiği yatırımlarla küresel bir lojistik firması olma hedefine hızla ilerleyen Ekol Lojistik, müşterilerine daha etkin, hızlı, güvenilir ve kaliteli hizmet sunabilmek amacıyla çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Geçtiğimiz Ocak ayında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmeliğin ardından bu kapsamda aynı ay içinde çalışmalarına başlayan Ekol, gerekli olan tüm aşamaları tamamlayarak ticarete hız kazandıracak AEO (Authorised Economic Operator/ Yetkilendirilmiş Ekonomik Operatör) Sertifikası'na başvuruda bulundu. Tüm ihracat operasyonlarını gerçekleştirdiği,Bursa, İzmir, İstanbul Avrupa ve Anadolu yakasında bulunan 4 tesisi için birden AEO Sertifikasına başvuran Ekol sektöründe bir ilki gerçekleştirdi.
Müşterilerine her zaman en kaliteli hizmeti sunma ve süreçlerini sürekli iyileştirme anlayışı doğrultusunda çalışmalarına devam eden Ekol, bu işlemler için kurduğu 40 kişilik ekibiyle ve güçlü IT altyapısı sayesinde AEO Belgesi'nin ilk adımı olan ISO 27001: 2005 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Sertifikası'nı aldı.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından verilen AEO Sertifikası ile yüklerin kontrolü Ekol Lojistik tarafından yapılırken araçlar İç Gümrük İdareleri'ne uğramadan ihracatçıya vakit kaybı yaşatmadan geçiş yapacak. Ekol, bu sertifikaya sahip olduğunda, yüklerinin gümrük işlemlerini bürokrasiye takılıp yavaşlamadan, İç Gümrük İdareleri'ne gitmeden, sıra beklemeden kendi tesislerinde 7/24 yürütebilecek ve bu süreçte kazanılan zaman ile Ro-Ro seferlerinin devinimi hızlanacak. Şu an bir aracın Avrupa'ya ortalama gidiş-dönüş süresi ortalama 12 gün sürerken ortak transit uygulaması ile bu süre 9 güne düşecek. Ekol bu sertifika ile yüklerini sevk ederken, sağladığı pratiklik, kolaylık nedeniyle müşterilerine büyük avantajlar sağlayarak onların iş hayatlarında rakiplerinden daha önde olmalarına olanak verecek.
Ticaret güvenliği ve kolaylaştırmasını uyarlayan Amerikan ticaret himayesine dayalı Dünya Gümrük Örgütü kavramı olan AEO (Authorised Economic Operator/ Yetkilendirilmiş Ekonomik Operatör) Sertifikası kuruluşların yasalara uygunluk derecesi, iç kontrol, risk unsuru yönetimi, finansal borç ödeme gücü, güvenlik yönetimi ve iş ortaklığı yönetimi gibi uluslararası standartları karşılayabilmesi ile elde ediliyor. Bu belge elde edildiğinde kuruluş ciddi bir zaman ve maliyet avantajına sahip oluyor.
Ticaretin kolaylaştırılmasını ve ekonomik kalkınmayı sağlayacak bu uygulamaya Gümrük ve Ticaret Bakanlığı büyük önem veriyor. AEO Sertifikası ile Avrupa'ya yapılacak taşımalar TIR Karnesi yerine elektronik beyan ile gerçekleştirilecek. Böylece kağıtsız işlemler sayesinde yıllık yaklaşık 57 milyon €'luk ciddi bir tasarruf sağlanacak.
Avrupa Birliği'ne üye ülkeler, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Çin ve Hong Kong, İsrail, İsviçre, Kanada, Kolombiya, Kore, Norveç, Singapur, Ürdün olmak üzere toplam 46 ülkede AEO Sertifikası uygulaması bulunuyor. Almanya, Hollanda, Fransa gibi ülkelerde gümrük işlemlerinin yüzde 70'inden fazlası, yerinde AEO Sertifikası uygulaması çerçevesinde yapılıyor. AEO Sertifikası ile gümrükleme işlemleri için firmalarca yapılan ortalama 954 liralık masraftan yüzde 90 oranında tasarruf sağlanarak sevkiyat başına ortalama 861 lira kar elde edilecek. AEO Sertifikasına sahip firmanın bir konteyner ürününün gümrükleme ve nakliyesi normal gümrükleme işlemlerinden ortalama yüzde 17,5 daha ucuza gerçekleştirilecek. Böylece bu tasarrufun ülke ekonomisine senede yaklaşık 900 milyon lira getirisi olacak.
Son Dakika › Basın Bültenleri › Başvurularını Tamamlayan Ekol, Aeo Sertifikasını Bekliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?