İstanbul'da özel sağlık kuruluşlarında yaşanan bebek ölümlerinin araştırılması amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti Adıyaman Milletvekili İshak Şan başkanlığında toplandı. TTB ve diğer sağlık dernekleri temsilcileri dinlenerek, sağlık sistemindeki sorunlar ve çözüm önerileri üzerinde duruldu.
Bebek Ölümlerini Araştırma Komisyonu, İstanbul'a giderek mağdur ailelerle bir araya gelecek.
İshak Şan başkanlığındaki komisyon, mağdur ailelerle buluşmak için İstanbul'a hareket edecek.
Aile hekimleri, 'Eziyet Yönetmeliği'ne karşı iş bırakma eylemine başladı ve yönetmeliğin iptalini talep etti.
TTB, 2025 sağlık bütçesinin yetersiz olduğunu ve sağlık sistemine olumsuz etki edeceğini belirtti.
TTB Başkanı Alpay Azap, Yenidoğan Çetesi olayını insanlık değerleriyle bağdaşmıyor olarak nitelendirdi.
TTB, özel hastanelere sevk edilen bebek ölümlerine karşı denetim eksikliğini vurguladı.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TTB Başkanı Alpay Azap ile görüşme gerçekleştirdi.
DİSK'in “Büyük İşçi Buluşması” mitinginde konuşan Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, DİSK tarafından hazırlanan adaletli bir vergi sistemi için yapılması gereken düzenlemeleri içeren 5 maddelik yasa tasarısının TBMM’den oy birliği ile geçmesi için milletvekillerine çağrıda bulundu. Çerkezoğlı, “Yaşadığımız bu kara tablonun nedeni ülkeyi 22 yıldır yöneten AKP iktidarının sınıfsal ve siyasal tercihinin sonucudur. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adı altında adım adım inşa edilen tek adam rejiminin sonucudur. Bu kara tablonun, milyonları açlığa ve yoksulluğa mahkum eden Saray rejimidir” diye konuştu.
DİSK'in düzenlediği 'Büyük İşçi Buluşması'na katılan işçiler, vergi adaletsizliğine karşı sloganlar eşliğinde Ankara'da yürüyüş gerçekleştirdi. 'Gelirde, vergide, ülkede adalet istiyoruz' diyerek taleplerini dile getirdiler.
Kars'ta bir mahkeme, bebeklerinden topuk kanı alınmasına karşı çıkan aile lehinde hüküm verdi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Şubat 2023 Depremleri 18. Ay Raporu'nu açıkladı. Raporda, Hatay başta olmak üzere deprem bölgesinde bebek ölümlerinde artış olduğu belirtildi. Hatay'da deprem öncesi binde 10 olan bebek ölüm oranı deprem sonrası 20.3'e yükseldi. Aynı şekilde diğer illerde de bebek ölüm oranlarında artış yaşandığı raporda yer aldı.
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi ile görüşerek sağlık alanı ve hekimlik mesleği ile ilgili sorunları ele aldı. Görüşme sonrası TTB Başkanı Alpay Azap, diyalogun devam edeceğini belirtti ve sağlıkta şiddetin en önemli sorun olduğunu vurguladı.
Tabip Odaları İnisiyatifi, 28-30 Haziran'da yapılacak Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) 76. Büyük Kongresi’nde yönetime aday olduklarını açıkladı. İnisiyatifin TTB Merkez Konseyi adayları arasında yer alan Prof. Dr. Alpay Azap, mevcut yönetimden ayrı bir liste oluşturmaları ve oyların bölüneceğini yönündeki eleştirilere karşı "Onlarla da birlikte görüşmeler yürüttük ve fikir alışverişinde bulunduk. Birlikte ortak liste ile girmenin yollarını aradık. Son ana kadar da birlikte ortak listeyi oluşturabilme arzumuz devam edecek. Hedefimiz esas olarak budur. TTB’nin önümüzdeki iki dönem bazı somut ihtiyaçları var. Sağlık alanında yaşanan çok ciddi bir tahribat var'' dedi.
ANKA Haber Ajansı 25 Haziran Salı gündemi
Ankara Tabip Odası'nda gerçekleştirilen seçimde Çağdaş Hekimler Grubu, 249 blok oy farkla galip geldi. Yeni yönetimde Alpertan Acar, Başar Beyoğlu, Aliye Mine Coşkun, Özdan Çirpar, İrem Dinçer, Kemal Oskay ve Togay Yılmaz yer alacak.
Bazı Batı ülkelerinde hükümetler, Covid-19'un yeni varyantlarına karşı etkili yeni aşılarla, özellikle riskli gruplar için aşılama programları başlatıyor.
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Eris varyantının yayılmasını önlemek için risk grubundaki kişilerin maske kullanımına dikkat etmesini önerdi. Özellikle ileri yaştaki kişiler, altta yatan ciddi hastalığı olanlar ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde hastalığın ağır seyredebileceğini belirten Azap, maske, mesafe, temizlik ve iyi havalandırmanın önemini vurguladı.
Türkiye'den bir grup enfeksiyon ve halk sağlığı uzmanı, deprem bölgesindeki enfeksiyon hastalıkları riskine dair geniş çaplı bir çalışma yaptı.
CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, kızamık vakalarına ilişkin, "Dünya Sağlık Örgütü’nün veri tabanına bakıyoruz; bu bin 440 vakanın çok büyük bir çoğunluğu aşısız. Dolayısıyla aşı ile önlenebilen bir hastalık olmasına rağmen yeterince aşı yapılmamış olması ülkemizi yeniden bir kızamık salgınıyla karşı karşıya bıraktı. Burada sorulması gereken şöyle bir soru var. Özellikle 1961’den sonra sağlığın sosyalleştirilmesi ilişkin kanunla Türkiye, çok başarılı bir bağışıklama programı uygulamaya başlamış olduğu halde 2013 yılından ve sonrasından itibaren kızamık tekrar neden salgın yapmaya başladı. Bu konuyu incelememiz gerekir. Dünya Sağlık Örgütü veri tabanına göre aşısızlar daha çok olgular olarak karşımıza çıktığına göre Türkiye’de kızamık aşısı yapmakla ilgili bir sorunumuz olduğu çok net ortaya çıkıyor" dedi.
TÜRK Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, deprem bölgesinde tetanos, kızamık ve su çiçeği ile ilgili uyarılarda bulundu.
TÜRK Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, şu an bölgede bir salgın hastalığın söz konusu olmadığını ancak, Suriye'deki kolera salgını ve sınır bölgesinden bildirilen vakaların endişe verici olduğunu kaydetti.
TÜRK Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, Koronavirüs vaka sayılarında yaşanan artışı işaret ederek yeni bir Koronavirüs dalgasının başladığını söyledi.
İSTANBUL'da 'Health Technologies Leaders Summit (HTLS) Sağlık Teknolojileri Liderler Zirvesi'nin üçüncüsü düzenlendi.
Bilim Kurulu üyeliğinden istifa eden Prof. Dr. Alpay Azap, "tsunami ülkemize ulaştı" uyarısı yapıp Omicron varyantı her yeri esir almadan önlem alınması çağrısı yaptı. 'Salgını baskılamalıyız" diyen Prof. Dr. Azap, getirilmesi gereken yasaklar ve alınması gereken önlemleri tek tek sıraladı. İşte o önlemler...
Türkiye koronavirüs salgınında dördüncü dalgayı yaşıyor.
Bilim Kurulu eski üyesi ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Azap, koronavirüs salgınında tünelin ucunda ışık görüldüğünü belirterek, "Eğer aşıdan kaçan bir varyant ortaya çıkmazsa beklentiler -iyimser tahmin olsa da gerçekçi olduğunu düşünüyoruz-önümüzdeki 6-9 ay içerisinde pandemik dönemin sona erip, artık hastalığın bir endemik hastalık olarak, grip gibi tıpkı, insanlar arasında dolaşmaya devam edecek" ifadelerini kullandı.
TÜRK Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, Aşılanma ve birkaç ay içinde kullanıma girecek yeni ilaçlar sayesinde Kovid pandemisinin önümüzdeki 6-9 ay içinde endemik yani mevsimsel bir hastalığa dönüşeceğini tahmin ediyoruz.
İzmir'de düzenlenen Dünya Pandemi Konferansı başladı.
İZMİR Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği Dünya Pandemi Konferansı başladı.
Prof. Dr. Alpay Azap: "Eğer toplumda belirli bir kesim aşılanmazsa salgında başa dönmek gibi kötü bir durumla karşılaşırız" Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği kongresinde salgınla mücadele konuşuldu Prof. Dr.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz: Pandeminden çıkışını tek yolu, düzgün bir şekilde aşıları yaptırabilmek ve toplumsal bağışıklığımızı sağlayabilmek.
Prof. Dr. Alpay Azap, Koronavirüs Bilim Kurulu üyeliğinden istifa ettiğini açıklamıştı. Salgının ilk dönemlerinde ekranlarda sık sık görmeye alıştığımız Prof. Dr. Azap istifa gerekçesini "Faydalı olmadığımı düşündüm. Yükselen ikinci dalga, hastaneden kafamı çıkarmama izin vermiyordu. Enerjimi hastalara, bilimsel araştırmalara ve derneğe ayırmaya karar verdim" sözleriyle açıkladı.
Prof. Dr. Alpay Azap, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyeliğinden ayrıldı. Geçtiğimiz Ekim ayından bu yana Bilim Kurulu toplantılarına katılmayan Azap, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu WhatsApp gruplarından da ayrıldı.
Koç Üniversitesi ve İş Bankası'nın kurduğu Merkez, enfeksiyon hastalıklarıyla mücadele ediyor.
Koç Üniversitesi ve Türkiye İş Bankası'nın, toplum sağlığı alanında bilimsel ve akademik faaliyetlere katkıda bulunmak amacıyla kurduğu Koç Üniversitesi İş Bankası Enfeksiyon Hastalıkları Uygulama ve Araştırma Merkezi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yanı sıra Türkiye ve...
Sağlıktan ekonomiye, politikadan toplumsal konulara pek çok açıdan mücadele içinde geçen 2020, Kovid-19'un olumsuz etkileriyle hafızalara kazındı.
Mirgün Cabas ile Her Şey'in bu haftaki konukları Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap ve ekonomi uzmanı Uğur Gürses. Türkiye'de açıklanan yeni korona önlemlerini değerlendiren Azap, Cabas'ın sorularını yanıtladı.
SAĞLIK Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, gözlük ve maske kullanarak aylardır koronavirüs hastalarına baktığını ve hastalanmadığını söyledi.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, ABD'de hastanede tedavi gören koronavirüs hastalarında düzenli kullanıldığında ölüm riskini yüzde 47 düşürdüğü ortaya çıkan aspirinin, Türkiye'de salgının en başından bu yana kullanıldığını söyledi.
Çin'den gelen Covid-19 aşısının gönüllüler üzerindeki denemelerine Ankara Üniversitesi'nde de başlandı.
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap'ın konuşması ANKARA - Kovid-19'a karşı Çin'de geliştirilen aşının İbni Sina Hastanesi'nde gönüllü sağlık çalışanlarına uygulaması başladı.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Türkiye'de Ankara yakınındaki bir ilçede kitle bağışıklığına ulaşıldığını söyledi. Azap'ın verdiği bu bilgi bir ilk olma özelliği nedeniyle dikkat çekiyor. Ayrıca Prof. Azap ilçede yaşayanlara giriş çıkışların kapatılması uyarısında da bulundu.
Bilim Kurul Üyesi Prof. Alpay Azap, hafta sonu 15 ilde ilan edilen sokağa çıkma yasağı hakkında açıklamalarda bulundu.
Bilim Kurulu üyesi Prof. Alpay Azap, bu hafta sonu uygulanacak olan sokağa çıkma yasağının gerekçesini açıkladı. Azap, "İllerdeki pandemi kurulları vaka sayılarının arttığını bildirdi. Gaziantep, Diyarbakır, Karadeniz Bölgesi'nden birkaç şehir de var. Ankara'da beklediğimiz azalmayı göremedik, çok hafif bir artış var" dedi.
Sağlık Bakanlığı Korona Virüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, salgın sürecinde en çok merak edilen konulardan olan "Maske kullanımı ne zaman bitecek?" sorusuna yanıt verdi. Azap yanıtında, "İyi haber vermek isterdim. Ama aylarca devam edeceğiz. 20-24 ay sürmesini bekliyoruz" dedi.
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sürecinde, Türkiye 1 Haziran itibariyle normalleşmeye dönmeyi bekliyor.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, ikinci dalga konusunda vatandaşları
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, sonbahar ve kış aylarında salgında ikinci bir dalga beklediklerini söyledi. Azap, havaların soğumasıyla birlikte virüsün kolay yayılabileceği ortamın oluştuğunu ifade etti.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, sosyal medyada ücret aldıklarına yönelik çıkan haberleri yalanlayarak kurulda bulunan herkesin gönüllülük esasına göre çalıştığını ifade etti.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, normalleşme süreci kapsamında alışveriş merkezlerinin yeniden açılması ile ilgili açıklamalarda bulundu. Alpay Azap, salgın öncesindeki gibi topluca AVM'ye gidip vakit geçirmenin yapılmaması gerektiğini vurguladı.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurul üyesi Prof. Alpay Azap, koronavirüs salgının başlamasından iki ay sonra açıklanan normalleşme takvimini değerlendirdi. 2-3 ay önceki yaşantımıza dönmemizin mümkün olmadığını belirten Prof. Azap, "Virüs bitmeyecek, toplumda dolaşmaya devam edecek" dedi.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, salgına karşı geliştirilen aşıların beklendiği gibi etki edememesi ihtimali bulunduğunu söyleyerek salgının kitle bağışıklığı ile biteceğini ifade etti. Azap, bağışıklığın yüzde 50-60 oranına çıkması ile salgının en az 20-24 ay sürebileceğini, bu süre içinde de önlemlere devam edilmesi gerektiğini söyledi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Türkiye'de kamuoyuyla paylaşılan vakaların sadece PCR testi pozitif çıkan hastalar olduğunu belirterek, mevcut vaka sayısı kadar daha koronavirüs hastası olabileceğini söyledi.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, koronavirüs önlemlerinde gevşemenin nasıl gerçekleşeceğini RS FM'de Atilla Güner'e anlattı. Azap, "Önümüzdeki bir kaç haftayı iyi izledikten sonra; şehirlerarası yolculuk ve sokağa çıkma yasakları gevşetilebilir. Bazı kriterlere göre dükkanlar açılabilir" dedi.
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, koronavirüs salgını ve normalleşmeye ilişkin merak edilen sorulara yanıt verdi. Azap, "Bu yıl yaza kadar okulların açılabileceğini söylemek için erken. Maçlar için doğrusu seyircisiz oynanmasıdır. En önemli şey tedbirli olmak. O yüzden önlemler bayramdan sonra yavaş yavaş gevşetilebilir" dedi.
Türkiye'de koronavirüsle mücadelede "immün plazma tedavisi" uygulanan yöntemlerden biri. Plazma tedavisi nasıl uygulanıyor, kimler bağışta bulunabiliyor?
Süper Lig'in yeniden ne zaman başlayacağı ve hangi formatta oynanacağı konusunda çeşitli görüşler ortaya atıldı.
Koronavirüs ile ilgili açıklamalarda bulunan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, liglerin ve spor müsabakalarının mayısın 15'inden sonra değerlendirme yapılabileceğini söyledi.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Prof. Dr. Ercüment Ovalı'nın koronavirüse karşı işe yaradığını duyurduğu Dornaz Alfa ilacının Türkiye'de hiç kullanılmadığını başka ülkelerde ise klinik amaçlı küçük gruplarda kullanıldığını söyledi. Azap ayrıca bu tür açıklamaların hastalarda gereksiz bir güven yaratacağını da belirtti.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, "Toplumun yüzde 60'ı hastalanana kadar biz bu salgınla uğraşmak zorunda kalacağız'' diye konuştu.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, cuma günü ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından marketlerde yaşanan kalabalığın etkileri üzerine değerlendirmede bulundu. Prof. Dr. Azap, "Virüs kapanların durumuyla ilgili etkisini yaklaşık bir hafta sonra göreceğiz. Kalabalığın etkisi daha dramatik olacak" ifadelerini kullandı.
Bilim Kurulu Üyesi Alpay Azap, 31 şehrimize 2 günlük getirilen sokağa çıkma yasağına ilişkin, "Bana sorarsanız İstanbul için gerekirdi ama Ankara için getirilmeyebilirdi. Çünkü Ankara'da sosyal mesafe kuralına epeyce uyuluyor" ifadelerini kullandı.
Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı bilgilere göre tanı testi, sadece Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarı'nda ve belirlenmiş halk sağlığı laboratuvarlarında yapılıyor.
Belirti olarak sadece kustuğunu söyleyen, COVID-19 tanısı konmuş hastalar var. Sık karşılaşıyor musunuz?Evet, var ama nadir karşılaşıyoruz.
Nasıl bulaşıyor?
Türkiye'nin bir numaralı gündemi koronavirüs salgınının ülkemizde zirveye ulaşacağı tarihle ilgili konuşan Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, ilk vakanın görüldüğü 11 Mart'tan 60 gün sonrasına işaret etti.
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de test, koronavirüsle mücadelede çok önemli bir yer tutuyor.
Muhalefete göre hükümetin sokağa çıkma yasağı ilan etmemesinin altında, "ekonomik gerekçeler" yatıyor.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi hekimleri ve sağlık çalışanları, vatandaşlara, "Biz sizler için iş başındayız. Lütfen siz de kendiniz için evinizde kalın.
Ülkemizde 2 bin 433 kişiyle enfekte olan ve 59 can alan ölümcül koronavirüsteki vaka sayısı en çok ölümün yaşandığı iki ülke olan İtalya ve İspanya'dan daha hızlı artış gösteriyor. Bu durum kamuoyunda korku ve paniğe sebep olurken; uzmanlar, Türkiye'nin İtalya ve İspanya'dan daha kötü duruma gelmesinin mümkün olmadığını dile getiriyor.
Koronavirüs testi pozitif çıkan Fatih Terim'le ilgili, Prof. Dr. Celalettin Kocatürk'ten dikkat çeken bir açıklama geldi. Hastalığa yakalanan bir diğer Galatasaraylı isim Abdurrahim Albayrak'ın Terim'e bulaştırdığını ima eden Kocatürk, bunu paylaşmanın doğru olmadığını belirtti.
"Yoğun bakım sürecine giriyoruz" diyen Bilim Kurulu üyesi, Prof. Alpay Azap, 65 yaş üstüne sokak yasağıyla ilgili olarak "Eğer dışarı çıkarak suç işlediyse, onun da suçunun karşılığını çektiği gösterilmeli. Yoksa önünü kimse alamaz, hastanelerde de tedavi edilebilecek hastalara yer kalmaz" ifadelerini kullandı.
Koronavirüs salgını hakkında konuşan Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Alpay Azap, Türkiye'nin İtalya ile kıyaslanmasının doğru olmadığını belirterek, "İtalya'dan önde olduğumuzu ve İtalya'dan daha kötü olacağımızı da düşünmüyorum" diye konuştu.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Salgını Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, acı verici bir açıklama yaptı. Azap, salgından Hong Kong gibi sıy
Dünyada hızla yayılan ve Türkiye'ye de sıçrayan koronavirüs salgını ile ilgili açıklamalarda bulunan Bilim Kurulu üyesi Prof. Alpay Azap, "Tek bir kişiden 125, hatta 625 kişiye bulaşıyor. Bu kadar hızlı ilerleyen bir virüsle karşı karşıyayız" dedi.
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, yaptığı açıklamada salgındaki vaka sayısının 3-4 hafta içerisinde 5 bine ulaşmasını beklediklerini söyledi.
Çin'de ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyaya yapılan koronavirüs, Türkiye'ye de sıçradı. Şu ana kadar vaka sayısının 5 olduğu ülkemizde şimdiye kadar 4 bini aşkın kişiye de test yapıldı.
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Korona Virüs Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, "Yapılan bir takım matematiksel modellemeler var. Önümüzdeki bir yıl içinde dünyanın yüzde 40 ila yüzde 50'si bu virüs ile karşılaşacak gibi hesaplamalar yapılıyor" dedi.
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.