Anafor' Operasyonunda Fetö İddiası - Son Dakika
3.Sayfa

Anafor' Operasyonunda Fetö İddiası

Anafor\' Operasyonunda Fetö İddiası

İzmir’de, 9 yıl önce yapılan ’Anafor’ adı verilen operasyonla ilgili 176 kişinin yargılandığı, sanıkların bir kısmının ceza aldığı ve Yargıtay’ın bazı kararları onayıp bazılarını bozduğu dava görülmeye devam edildi.

31.05.2017 10:57

İzmir'de, 9 yıl önce yapılan 'Anafor' adı verilen operasyonla ilgili 176 kişinin yargılandığı, sanıkların bir kısmının ceza aldığı ve Yargıtay'ın bazı kararları onayıp bazılarını bozduğu dava görülmeye devam edildi. Savcı mütalaa verdiği davada 'Anafor' operasyonunda suç örgütü lideri iddiasıyla sanıklar arasında bulunan Ahmet Tekin Baykal'ın avukatı Ayhan Doğan, "Operasyonu yapan emniyet mensuplarının 85'i FETÖ üyeliğinden meslekten ihraç edildikleri ve tutuklandıkları aşikar" dedi.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, İzmir'de 2008 yılında, "Anafor" operasyonun ardından açılan 176 kişinin yargılandığı davada, bazı sanıkların cezasını onarken, bazılarının da bozulmasına karar vermişti. Yargıtay'da cezaları bozulan sanıkların duruşması görülmeye devam edildi. İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde 8. celsesi yapılan duruşmaya, başka suçtan tutuklu Barış Vural ile bazı tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı. 'Anafor' operasyonunda suç örgütü lideri iddiasıyla sanıklar arasında bulunan Ahmet Tekin Baykal'ın avukatı Ayhan Doğan, "2008 yılında gerek il emniyet müdürü düzeyinde gerek Organize Şube Müdürü düzeyinde gerekse amir ve memur düzeyinde teşkilat mensuplarının dönemin savcısı ile koordineli bir şekilde yürüttükleri 'Anafor' operasyonu kapsamında Ahmet Tekin Baykal üzerinde yapılan bir algı operasyonu çerçevesinde kendilerini bir anlamda İstanbul, Ankara gibi tayinlerle daha iyi makamlara getirilmek için yapılan kurgu operasyonudur. Operasyonu yapan emniyet mensuplarının 85'i FETÖ üyeliğinden meslekten ihraç edildikleri ve tutuklandıkları aşikar" diye konuştu.

Savcı mütalaa verdi

Duruşma Savcısı Sacit Savaşcı verdiği mütalaasında sanıklardan Hüseyin Yıldırım, Nusret Baran, Ali Çağlar, Enver Çapkur, Şenol Özhan, Abdülkadir Kiraz, Mahmut Karadağ, Gökhan Çıkar, Rafet Demir, Serdar Örtmez, Nihat Yımaz, Metin Sağır, Hakan Bilgiç, İbrahim Bozkan, Ekrem Ali Erdem, Orhan Kürkçü, Muhammet Altun, Özcan Gündoğdu, İsmail Danışman beraatlarını talep etti. Savcı sanıklardan Ahmet Tekin Baykal'ın bazı suçlardan beraatına diğer sanıklarla birlikte bazı suçlardan cezalandırılmasını talep etti. Öte yandan savcı tarafından verilen mütalaada, Özcan Deniz'i yaraladığı ileri sürülen Ali Bülbül ile tehdit ettikleri belirtilen sanıklar Tamer Manavcı ve Ömer Dalkaç hakkında 'kasten yaralama' ve 'tehdit' suçundan cezalandırmalarını talep etti.

Sanık avukatı: "FETÖ kumpası var"

Sanık Cumhar Atış ve Mahmut Kamil Ata'nın avukatı Abdülkadir Ön, "Burada müvekkil ve diğer sanıklar hakkında karar veren önceki heyet ve mahkemedeki başkan, üye ve savcı şu anda FETÖ üyesi iddiasıyla meslekten ihraç edilmişlerdir. Bu kişiler yargılama aşamasında dosyayı Ergenekon davası ile birleştirmek istemiştir. Ergenekon davasının da bir kumpas davası olduğu son Yargıtay kararı ile açığa çıkmıştır. Tüm bu hususlar değerlendirerek, yeniden yargılama talebenin tekrarlıyoruz. Soruşturmayı yürüten 85 emniyet mensubunun 77'si FETÖ üyesi olmaktan tutuklanmış ya da meslekten ihraç edilmiştir" diye konuştu.

Savcı mütalaasında, sanık avukatlarının yeniden yargılanma taleplerinin reddedilmesini talep ederken mahkeme heyeti de yeniden yargılamayı reddederek duruşmayı karar duruşması için ekim ayına erteledi.

"Anafor, FETÖ'nün kurgu operasyonu"

Duruşma sonrası açıklama yapan sanıklardan Ahmet Tekin Baykal'ın avukatı Ayhan Doğan şöyle konuştu:

"Bu dosyanın karar aşamasına gelmesinden önce irdelenmesi gereken boyutu 2008 yılına bakmak lazım. 2008 yılından bu yana yargılanan tüm sanıkların başından itibaren kumpas davası oldukları talepleri şu ana kadar dikkate alınmadı ama 15 Temmuz 2016 FETÖ darbe girişimi ile beraber bu yapının üyelerinin tüm kurum ve kuruluşlarında olduğu gibi yargı teşkilatında da örgütlendiği ortaya çıktı. Yargı mensubu hakim-savcı olarak yaklaşık 4 bin kişi meslekten ihraç edilmiş ve büyük bir çoğunluğu da ihraç tutuklanmıştır. 2008 yılında özellikle İzmir Emniyet Müdürlüğünde, gerek il emniyet müdürü düzeyinde gerek organize şube müdürü düzeyinde, gerekse amir ve memur düzeyinde teşkilat mensuplarının dönemin savcısı ile koordineli bir şekilde yürüttükleri 'Anafor' operasyonu kapsamında Ahmet Tekin Baykal üzerinde yapına bir algı operasyonu çerçevesinde kendilerini bir anlamda İstanbul, Ankara gibi tayinlerle daha iyi makamlara getirilmek için yapılan kurgu operasyonudur. Operasyonu yapan emniyet mensuplarının 85'i FETÖ üyeliğinden meslekten ihraç edildikleri ve tutuklandıkları aşikar. Bu yapının 2008 yılında aktif olarak faaliyet yürütüğünü göstermektedir. Dönemin özel mahkemelerinde örgütlenen FETÖ yapılanması bu çerçevede tüm sanık haklarını bertaraf eder şekilde özel yetkilerle donatılmış olduğundan verdikleri hükümler bir anlamda padişah fermanı gibi değerlendirilebilir. Bu anlamda binlerce mağduriyet söz konusu olmuştur. Bir çok emsal kararla çıkmış olduğu gibi 'Anafor' dosyasının da bu temelde kurgu operasyonu çerçevesinde yürütülen bir operasyon ve dosya olması hasebiyle yeniden yargılama yapılması talebinde bulunacağız."

Olayın geçmişi

İzmir polisi, Ahmet Tekin Baykal liderliğindeki grubun yasa dışı faaliyetlerde bulunduğu iddiaları üzerine 1,5 yıl süren takibin ardından 2008'de İzmir, İstanbul, Ankara, Aydın, Kuşadası, Muğlu, Balıkesir, Samsun, Mersin, Kayseri, Zonguldak ve Antalya'da operasyon düzenlemişti. 'Anafor' adlı operasyonda, Ahmet Tekin Baykal ile emekli albay, emekli askeri savcı, emekli iki uzman çavuş, Danıştay hakimliğinden ayrılmış bir avukat ve emekli polis müdürünün de aralarında bulunduğu çok sayıda şüpheli yakalanmıştı. İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan 176 sanıklı dava, 130 olay değerlendirilerek 2012 yılında karara bağlanmıştı. Suç örgütü kurmak ve yönetmekle suçlanan Ahmet Tekin Baykal, bu suçtan 3 yıl 1 ay 15'er gün hapis cezasına, ayrıca örgüt adına gerçekleştirilen Vedat Orhan Çelek, Ayhan Çelek, Zeki Göktuğ, Simay Erturun, Nevzat Soyugüzel, Tuncer Dal, Cemalettin Doğan'a karşı eylemler, Çeşme Plajı ihalesi, Adnan Menderes Havalimanı yemek ihalesi, Kuşadası'nda bar olayı, kumar oynatmak, tehdit, hürriyeti tahdit, gayrimenkule el koyma, yağma gibi suçlardan ise toplam 67 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Davada Barış Vural'a 34 yıl 3 ay, Barış Öner'e 30 yıl 1 ay, Yıldırım Baran'a 12 yıl 9 ay, Serkan Gül'e 22 yıl 6 ay, Fikret Şahin'e 15 yıl 2 ay, İlker Doğdu'ya 11 yıl 10 ay, Bünyamin Aras ve Soner Şaşmaz'a 10'ar yıl, iş adamı Cumhur Atış'a 11 yıl, avukatlar Mürsel Ünlü'ye 21 yıl 4 ay, Cezmi Arslan'a 34 yıl 4 ay, Maksut Tuğlu'ya 50 yıl 4 ay, Sami Hoştan'ın da aralarında bulunduğu 41 sanığa ise örgüt üyeliği ya da örgüte yardım suçundan 1 yıl 15 gün hapis cezası verilmişti. Dava kapsamında "Çeşme Plaj İhalesi" ile ilgili yargılanan eski Güzelbahçe Belediye Başkanı Ertan Avkıran ile Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu ise beraat etmişti. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika 3.Sayfa Anafor' Operasyonunda Fetö İddiası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement