Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde Hatay'ın İskenderun ilçesi Çay Mahallesi'nde bulunan MCG Tower da depremde yıkılmış, 14 kişi yaşamını yitirmişti.
İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığı, "Söz konusu binanın çökmesi neticesinde gerçekleşen ölüm ve yaralanma olaylarında bir kısım kamu görevlilerinin 'yüksek kat yapılaşmasına imkan verildiğinden' kusurlu oldukları" iddiasına ilişkin İskenderun Belediye görevlisi inşaat mühendisi Tayfun Kaba ve ilgili diğer belediye görevlileri hakkında soruşturma izni talep etti.
İskenderun Kaymakamı Muhammet Önder imzalı 11 Kasım tarihli kararda, İskenderun Belediye görevlisi inşaat mühendisi Tayfun Kaba hakkında soruşturma izni verilmedi. Karar, ailelere yeni tebliğ edildi. ANKA Haber Ajansı'nın ulaştığı kararda, Konya Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından hazırlanan bilirkişi raporuna atıf yapılarak, şöyle denildi:
"İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığı'nca görevlendirilen Konya Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda; 'Dava konusu binanın inşaatında her ne kadar mimari ve statik betonarme projelerinde mühendislik açısından az da olsa kusurlar bulunsa da TDY-2007 Deprem yönetmeliği şartlarına uygun olarak projelendirildiği görülmüştür. Hatay ili İskenderun ilçesi, TDY-2007 yönetmeliğince 1. derece deprem bölgesinde yer almaktadır. Söz konusu binanın statik projesi TDY-2007 yönetmeliği yürürlükteyken yapılmıştır. Dolayısıyla kullanılan tasarım deprem yer ivmesi olarak 0.4g hesaplarda kullanılmıştır. 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Pazarcık depreminde İskenderun'da AFAD tarafından ölçülen yer ivmesi değeri 0.7g seviyesine çıkmıştır. Bu nedenle statik proje hazırlanırken yapılan tüm hesaplar yönetmeliğe uygun yapılmış olsa da, depremde ortaya çıkan kuvvetlerden de, deprem için TDY-2007 Yönetmeliği yetersiz kalmıştır. Hatay ili İskenderun ilçesi Çay Mahallesi'nde bulunan MCG Tower binasının yıkılmasının ana sebeplerinden en önemlisi, 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan depremlerinde meydana gelen kuvvetli yer hareketinin büyüklüğüdür. Diğer sebepler ise mevcut yapının geoteknik raporunda önerilen jet grout zemin iyileştirmesinin uygulamada eksik, kusurlu ve denetimsiz yapılmasıyla birlikte mevcut imar durumunun zemin koşullarına bakmaksızın yüksek kat yapılaşmasına imkân vermesidir' şeklinde değerlendirme yapıldığı, inşaat mühendisi Tayfun Kaba'nın binaya ait statik projenin İskenderun Belediyesi adına onayını yapmış olduğu, bilirkişi raporunun incelenmesinden dava konusu binanın inşaatında her ne kadar mimari ve statik betonarme projelerinde mühendislik açısından az da olsa kusurlar bulunsa da TDY-2007 Deprem yönetmeliği şartlarına uygun olarak projelendirildiği anlaşıldığından, inşaat mühendisi Tayfun Kaba hakkında soruşturma izni verilmemesine karar verildi."
MCG Tower davası aileleri, İskenderun Kaymakamlığı'nın kararına itiraz edeceklerini açıklayarak, şunları kaydetti:
"İskenderun Kaymakamlığı İlçe Hukuk İşleri Şefliği, 11 Kasım 2024 tarihinde skandal bir karara imza attı. Kaymakam tarafından imzalanan belgeye göre, MCG Tower davasında kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verilmedi. Üç yıllık bir bina olan MCG Tower, 6 Şubat depremlerinde yıkılmıştı. Bu konuda kamu görevlilerinin yargılanması bekleniyordu. Ancak kamu personelinin yargılanmasıyla ilgili soruşturma izni verilmedi. İlginç olan sadece bir kamu personeli açısından değerlendirme yapılırken, belediyede görevli personel Tayfun Kaba hakkında yapılan işlemin 2007 Deprem Yönetmeliği'ne uygun olduğu gerekçe gösterilerek soruşturma izni verilmemesine karar verilmesiydi. Aynı zamanda soruşturma izni verilmeyen belediye görevlisi statik projeye onay veren kişi.
Kaymakamlık tarafından hazırlanan belgede, Konya Teknik Üniversitesi tarafından düzenlenen bilirkişi raporuna dayanıldı. Bu raporda, depremin ivme değeri gerçeğe aykırı bir şekilde 0.7g olarak değerlendirilmiştir. Ancak, MCG Tower için en yakın ölçülen istasyon değeri Deprem Yönetmeliği'nin sınırları içerisindedir. Konya Teknik Üniversitesi'nin 0.7g ivme değeri üzerinden gerçeği çarpıttığı belirtilmektedir. AFAD verilerine göre, ivmenin 0.17g olduğu tespit edilmiş ve bu bulgular daha önce mahkemeye sunulmuştur. Bu konuda yakınlarını kaybeden aileler olarak, Bölge Adliye Mahkemesi'ne itiraz hakkımızı kullanacağız. Sürecin peşini bırakmayacağız. Tüm sorumlular yargılanıp ceza alana kadar, kamu görevlileri de gereken cezayı alana kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz."
Son Dakika › 3.Sayfa › 12 kişi mezara olan MCG Tower davasında kaymakamlıktan tepki çeken karar: Savcılığın talebini reddetti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (6)